Leugens van leerlingen - De Pinte 1

Gepubliceerd op 13 mei 2019 00:21

Ides - Landskampioen!

 

‘En wie heeft er nog iets gewonnen?’ vraagt juf Tanja.

Ides steekt zijn hand op. Hij moet zowat de enige zijn die nog niets heeft gezegd. In zijn klas zitten er karatekampioenen en rugbyhelden, schaakkrakken en ropeskippingspecialisten. Maar hij heeft nog nooit iets gewonnen.

‘Ik ben Belgisch kampioen voetbal’, zegt Ides.

Er valt een stilte. Zijn klasgenoten kijken hem ongelovig aan.

‘Jij speelt toch niet bij een grote club?’ probeert juf Tanja voorzichtig.

‘Natuurlijk wel’, zegt Ides. ‘FC Allemaal Samen is een topclub!’

Weer wordt het stil. Kunnen ze hem niet gewoon geloven?

‘Heb je daar dan… bewijs van?’ vraagt de juf.

 

Ides is boos. Hij is de enige die een bewijs moet leveren voor zijn topprestatie. Juf Tanja heeft bij niemand anders gevraagd om zijn zwarte band te laten zien, of de eeltbobbels van het schaken. Hij is natuurlijk ook de enige die gelogen heeft.

Maar dat gaat hij oplossen. Enkele dagen later zwaait hij triomfantelijk met een grote beker door de klas.

‘Kijk, deze beker kregen we toen we landskampioen werden!’ roept hij.

Juf Tanja is onder de indruk.

‘Mag ik eens kijken?’ vraagt ze.

Ze bestudeert het plakkaatje dat op de beker plakt.

‘Landskambioen FC Allemaal Saamen.’

Ides schrikt. Verdorie, hij heeft het fout op het plakkaatje geschreven! Hij bloost terwijl de juf aan het goud pulkt. Plots komt de lijm los en heeft de juf het plakkaatje in haar handen.

‘Wat is dat? Hockeybeker senioren 2008?’

Ides lacht zenuwachtig als hij naar het echte plaatje op de beker kijkt. Hij had die beker beter niet uit de kamer van zijn papa meegenomen. Maar geen paniek, hij heeft nog een extra troef in zijn boekentas. Uit een kaftje haalt hij een geprint krantenartikel.

‘Dat zal een foutje zijn geweest. Kijk, het heeft ook in de krant gestaan.’

Hij toont het artikel, dat vertelt hoe de ploeg van FC Allemaal Samen alle topploegen heeft verslagen en zo kampioen van België is geworden. De foto in het midden toont Ides zelf, met zijn armen in de lucht. Net echt.

‘Ides, die foto is op het strand genomen’, zegt de juf.

Hij had gehoopt dat ze het niet zou zien. Hij had geen betere foto.

‘Daar hebben we het gevierd.’

Juf Tanja lijkt te twijfelen. Hij moet haar overtuigen, anders staat hij voor aap.

‘En als je het niet gelooft, dan kom je maar eens kijken naar de volgende wedstrijd!’

De juf is helemaal geen fan van voetbal, weet Ides. Ze zal hem op zijn woord moeten geloven. Maar tot zijn verbazing lacht ze.

‘Dat is goed. Laat maar weten wanneer.’

 

Ides haalt diep adem als hij het veld op stapt. Hij is zenuwachtig. Naast het veld staan de juf en zijn klasgenoten. Ze zijn benieuwd hoe FC Allemaal Samen het ervan af zal brengen tegen het grote Club Brugge. Ides kan niet geloven dat Wally van de Little Liars Club zo’n wedstrijd op zo’n korte tijd heeft geregeld. Wally heeft er alles aan gedaan om zijn leugen niet te laten uitkomen.

Nu is het aan hem om te schitteren. Alleen… Zo goed kan Ides niet voetballen, dat weet hij zelf ook wel.

De wedstrijd is evenwichtig. De spelers van Club Brugge slagen er niet in een goal te maken. Maar ook Allemaal Samen geraakt niet aan het doel van zijn tegenstander. Ach, nul-nul is lang niet slecht. Alhoewel, als je kampioen wilt spelen, moet je ook kunnen winnen.

De tijd is bijna om. Ides krijgt de bal in zijn voeten van een ploegmaat. Hij tikt hem vooruit, iets te ver, die is hij kwijt. Maar de speler van Club Brugge trapt over de bal. Dat valt mee. Ides loopt verder. Naast hem glijdt een andere tegenstander uit. Hij gaat door en dribbelt op de laatste verdediger af. Die maakt een beweging naar links, dus gaat Ides naar rechts. Wat nu? Trappen? Trappen. Hij sluit zijn ogen en geeft een schop tegen de bal. Die vliegt naar doel, te zacht, de keeper duikt naar de juiste hoek. Jammer.

Maar dan hoort Ides gejuich. De keeper heeft de bal door zijn handen laten glippen en die rolt nu langzaam in het doel. Ides springt overeind en heft zijn armen op. Één-nul! Tegen Club Brugge! De scheidsrechter fluit het eindsignaal en alle spelers springen bovenop hem. Wat een prestatie.

Aan de zijlijn zijn juf Tanja en zijn klasgenoten aan het juichen. Naast hen staat Wally. Die geeft hem een vette knipoog. Ides Belgisch Kampioen? Als hij echt wil, dan kan dat.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.