Leugens van leerlingen - Leopoldsburg 2

Gepubliceerd op 5 november 2019 om 07:03

Angelina – Fakenews

 

Angelina kijkt naar de bal in haar handen. Ze heeft zoveel zin om er een trap op te geven. Zoals een echte voetbalster de bal in het hoekje van het doel deponeren. En het doel is in dit geval de ruimte tussen de staande lamp en de zetel.

Ze legt de bal op de grond en neemt een aanloop. Even twijfelt ze. Ze heeft onlangs verschillende verhalen gelezen over kinderen die een lamp stukmaakten en daarna moesten liegen tegen hun ouders. Dat zal haar niet overkomen, zij kan tenslotte wel met een bal om.

Ze geeft een trap op de bal. Die gaat mooi tussen de zetel en de lamp. Zie je wel, als je kan voetballen hoef je je geen zorgen te maken.

Maar dan ketst de bal op de salontafel en begint aan zijn weg terug. Angelina houdt haar hart vast, maar zucht wanneer ze de bal rakelings langs de lamp ziet rollen. Om dan tegen de boekenkast te vliegen. De schok doet de kast even trillen, niet heel erg hard, maar hard genoeg om een van de losstaande boeken bovenaan uit zijn evenwicht te brengen. Tergen traag valt het boek naar beneden. Recht op de lamp. Die wankelt heen en weer.

Angelina komt in beweging, maar ze is net te laat. De lamp valt op de grond voor ze haar kan grijpen. Pats, in verschillende stukken.

Ai.

‘Wat was dat?’ hoort ze haar papa roepen.

Angelina denkt na. Ze kan toch moeilijk zeggen dat dat het geluid was van het winnende doelpunt in de finale van het wereldkampioenschap?

‘Het huis begon te trillen!’ roept ze snel terug. ‘Een aardbeving!’

Meteen hoort ze haar papa naar beneden stommelen. De deur van de woonkamer vliegt open.

‘Wat?’

‘Het was heel kort en hevig’, zegt Angelina;

Papa neemt de afstandsbediening van de televisie en zoekt naar de juiste zender.

‘Vreemd, ze zeggen er niets van’, mompelt papa.

Angelina wijst naar de telefoon die op de tafel ligt.

‘Het is 2019, papa. Nieuws komt niet meer als eerste uit de televisie.’

Stom, dat had ze beter niet gezegd. Papa neemt zijn telefoon en zoekt naar het nieuws van de dag. Hij scrolt en scrolt, maar vindt nergens informatie over een aardbeving. Angelina beseft dat ze snel moet ingrijpen. Stiekem neemt ze haar eigen telefoon en stuurt berichten naar haar vrienden. Daarna begint ze de scherven van de lamp op te ruimen. En nu maar hopen dat ze snel actie ondernemen.

Het duurt niet lang voor ze gezoem in haar broekzak voelt. Een bericht van Irem.

 

Nieuws is gepost!

 

Angelina neemt haar telefoon en toont hem aan papa.

‘Kijk, bij mij spreken ze erover!’

Papa kijkt verbaasd naar de feed van Angelina. Zowel op Facebook als op Instagram zijn er mensen die posts hebben gemaakt over de hevige trillingen die hun land hebben geteisterd. Papa leest ze verbaasd.

‘Een aardbeving in ons land’, bromt hij. ‘Dat we dat nog mogen meemaken.’

Dat Angelina de enige is die die berichten te zien krijgt, weet papa niet. En dat hoeft hij ook niet te weten, denkt Angelina.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.